Vond Lukt Fra Sluk – Dette Er Årsaken

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

hår i sluk som gjør at sluk lukter vondt

Vond lukt fra sluk i vasken kan være både ubehagelige og frustrerende, enten det er hjemme eller på arbeidsplassen. Det finnes flere årsaker til hvorfor sluket på badet eller på kjøkkenet kan begynne å lukte, og det finnes også mange løsninger for å håndtere dette – mange av dem er kjerringråd som ikke behøver å koste noe som helst.

Årsaker Til Vond Lukt Fra Sluk

Restemat i sluket som årsak til lukt

Når ikke matrester skrapes av tallerkenene før de vaskes i kjøkkenvasken, kan matbiter og rester hope seg opp i rørsystemet under. Disse restene blir ofte fanget i vannlåsen og fører til en tett vask. Når matrestene begynner å brytes ned og råtne, skaper det et miljø der bakterier kan trives, noe som fører til vond lukt.

Fett, Olje, og Smør

En vanlig årsak til dårlig lukt og blokkering i avløpet er oppbygging av fett, olje, og smør. Når fett, olje eller smør helles ned i avløpet i stedet for å kastes i søpla, vil det feste seg til rørene og etter hvert stivne, noe som fører til blokkeringer og lukt. Det er derfor bedre å fjerne og kaste disse stoffene i søpla.

Fett, olje, og smør kan komme fra matrester i kjøkkenvasken, men det er også mulig å oppleve fett relaterte blokkeringer i baderomsvasken fra produkter som såpeskum, tannkrem og barberskum som vaskes ned i avløpet.

Les også: Fikse Tett Do Med Zalo

Hår

Hår som mistes under vasking eller styling i vasken kan også bidra til blokkeringer i avløpet ved å samle seg og blande seg med såpeskum, sjampo, dusjsåpe, tannkrem og barberskum, og skape en klebrig masse som kan lukte vondt.

Rørproblemer

Avløpslukt kan også skyldes problemer med selve rørsystemet. Hvis det er mangel på korrekte vannlåser, ventilasjon, eller hvis det forekommer lekkasjer eller korroderte og råtnende rør, kan dette resultere i en vedvarende dårlig lukt i rommet. Kontakt din lokale rørlegger om du mistenker at dette er problemet, hvis du bor i Sandefjord området kan du kontakte RørleggerSandefjord.

Kloakkgasser ved tom vannlås

En mulig årsak til lukt fra vasken er en tom vannlås. Dette kan skje hvis vannet har fordampet, noe som tillater kloakkgass å sive gjennom.

Løsninger For Vond Lukt Fra Sluk

Det finnes forskjellige metoder for å bli kvitt lukten fra vasken. Den beste løsningen avhenger ofte av om det er en kjøkken- eller baderomsvask. Før du begynner med noen av metodene, sørg for å ha på deg sikkerhetsutstyr som gummihansker og vernebriller, og rens avløpsåpningen for eventuelt avfall.

Før Du Begynner

 • Forsikre deg om at du har nødvendig sikkerhetsutstyr.
 • Rydd avløpsåpningen for avfall – matrester i kjøkkenvasken, hår og såpe i baderomsvasken.
 • Kokende vann kan hjelpe til med å løse opp og fjerne fettansamlinger.

Hvordan Fikse en Luktende Kjøkkenvask

eddik for å fikse vond lukt fra sluk

Følg disse trinnene for å adressere lukt i kjøkkenvasken:

 1. Identifiser årsaken til lukten.
 2. Forsøk forskjellige løsninger for å stoppe lukten, som:
 3. Hell kokende vann ned i avløpet
 4. Hell eddik ned i avløpet
 5. Kombinasjonen av bakepulver og eddik.

Sjekk vannlåsen

Vannlåsen, også kjent som U-bøyen under kjøkkenvasken, fungerer som en barriere for å hindre kloakkgasser i å komme opp gjennom avløpet. For å forhindre lukt relatert til P-fellen, kan du:

 1. Sjekke om vannet i U-bøyen har fordampet, spesielt hvis vasken ikke har vært i bruk på en stund. La vannet renne for å løse problemet.
 2. Se etter lekkasjer i U-bøyen ved å sjekke for våte flekker eller drypp under vasken. En lekkasje krever vanligvis oppmerksomhet fra en profesjonell.
 3. Kontrollere for blokkeringer i U-bøyen. Om nødvendig, demonter og rengjør U-bøyen med en stålbørste.

Hvordan Fikse Vond Lukt Fra Sluk på Badet

Metodene vi har nevnt ovenfor kan alle brukes for å hjelpe til med å stoppe lukter fra baderomsvasker. Men det er også noen andre punkter og instruksjoner som kan gjelde spesielt for baderomsvasker:

 • Sjekk overløpsrøret
 • Rengjør vasken

Forebygging av Vond Lukt fra Vasken

Det er flere enkle tiltak for å forhindre lukt fra vasker, inkludert:

 • Bruk av Avløpsskjermer: Plasser en avløpsskjerm eller vaskesil over avløpet for å fange opp matpartikler i kjøkkenskinker og hår og såpeskum i baderomsvasker.
 • Håndtering av Fett: Unngå å helle fett, olje og smør ned i kjøkkenavløpet. Absorber heller disse stoffene med kjøkkenpapir og kast det i søpla før du vasker opp.
 • Bruk av Kokende Vann: Hell kokende vann ned i avløpet regelmessig for å drepe bakterier og vedlikeholde rørene.
 • Bakepulver: Strø bakepulver i avløpet ukentlig, spesielt hvis du planlegger å være borte og ikke bruke vaskene på en stund.
 • Profesjonelt Vedlikehold: Planlegg jevnlige sjekker og vedlikehold med en profesjonell rørlegger og dreneringstjeneste for å forebygge problemer.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Geir Roger Jensen